MEĐUNARODNA KONFERENCIJA “ANOTHER ARTWORLD: MANIFESTATIONS AND CONDITIONS OF EQUITY IN VISUAL ARTS”

UNESKO katedra za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu organizuje međunarodnu naučnu konferenciju “Another Artworld: Manifestations and Conditions of Equity in Visual Arts” u četvrtak, 3. decembra i petak, 4. decembra.

Konferencija se bavi temom rastuće nejednakosti u polju vizuelnih umetnosti, koja se ogleda u neujednačenom razvoju umetničkih tržišta, netransparentnosti tokova novca i različitim finansijskim malverzacijama, prekarizaciji rada i velikoj stopi nezaposlenosti umetnika, što su samo neke od uočljivih pojava i načina na koje savremena umetnost reprodukuje nejednakosti koje se mogu videti u drugim područjima društvenog delovanja.

Program konferencije će okupiti preko 60 istraživača iz Srbije i sveta koji deluju u polju kulturne politike i menadžmenta u kulturi, sociologije, teorije i istorije umetnosti, ekonomike kulture i politikologije. Cilj konferencije je da se razmotre alternativni i novi modeli (samo)organizovanja i delovanja u oblasti vizuelnih umetnosti i šire, koji bi vodili ka demokratizaciji umetničkog polja; modelima zasnovanim na pravednosti, kooperativnim odnosima i samoupravljanju, tj. implementaciji direktne demokratije, koja podrazumeva direktno odlučivanje o svim zajedničkim pitanjima u oblasti savremene vizuelne umetnosti.

Plenarna predavanja će održati Viktorija D. Aleksander (Victoria D. Alexander), profesorka sociologije umetnosti na Goldsmits Univerzitetu u Londonu, Gabriela Mihalič (Gabriele Michalitsch), profesorka političke ekonomije na Univerzitetu u Beču, Irena Ristić, pozorišna rediteljka i profesorka psihologije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i Dominik Vilart (Dominique Willaert), umetnički direktor organizacije Victora Deluxe iz Genta.

Program konferencije biće održan onlajn, putem Zoom platforme, a detaljnu agendu je moguće preuzeti na sajtu konferencije.

Konferencija se organizuje pod oznakom Evropske mreže za kulturnu politiku i menadžment – ENCATC. Realizaciju je pomogao veliki broj partnera, među kojima su Odsek za nove medije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Udruženje likovnih umetnika Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Institut za savremenu umjetnost Zagreb, Udruženje vizuelnih umetnika Užice i medijski portal SEECult.org.

Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Austrijski kulturni forum Beograd.